WebBgd

Faze izrade web sajta

Bilo da razmišljate o tome da li vam je potreban nov web sajt ili želite da redizajnirate postojeći, potrebno je da znate koje to faze izrade web sajta postoje.

WebBgd Faze izrade web sajta

Websajt danas predstavlja jezgro online marketinških aktivnosti.

Ako pogledate sve marketing kanale i tehnike, čime se oni zapravo bave, lako možete da zaključite da je dovođenje posetilaca na websajt njihova glavna svrha. A da je glavna svrha websajta zapravo prevođenje posetilaca u vaše korisnike. Ovo se u marketingu naziva konverzija.

Neodgovarajući websajt u osnovi može izazvati da trošite više novca na marketinške metode za dovođenje posetilaca i da to ostane neiskorišćeno, ukoliko vaš sajt nove posetioce ne može da prebaci (konvertuje) u nove korisnike.

Bez obzira da li prodajete proizvode online, nudite lokalne usluge ili gradite stambene zgrade, ukoliko imate bolji websajt, imaćete više konvertovanih korisnika.

7 faza izrade web sajta

Mnogi u web industriji sebe nazivaju web dizajnerima, ali za većinu njih možemo da kažemo da vrlodobro ili ili odlično poznaju osnove kodiranja (programiranja).

Bez mnogo planiranja, oni umeju prilično brzo  da naprave websajt, sa pregršt nepotrebnih informacija, fotografija, konakata, itd.

Ipak, pravo pitanje je – Da li će sve te posetioce, sajt konvertovati u vaše korisnike? Da li je sve to potrebno?

Odgovor je jednostavan – nije potrebno.

Potrebno je da potražite ozbiljnog web dizajnera koji treba da se pridržava 7 faza uglavnom pravilno definisanog pristupa izrade web sajta:

Faza 1 izrade web sajta - ANALIZA

Analiza je prvi korak izrade sajata i bavi se prikupljanjem informacija, zatim identifikacijom svrhe sajta kao i određivanjem ciljeva i ciljne grupe.

analiza - faza izrade web sajta

Faza 2 izrade web sajta - PLANIRANJE

Planiranje uključuje definisanje mape sajta, strukture sajta i tehnologija koje će se koristiti za izradu.

planiranje tehnilogije izrade web sajta

Faza 3 izrade web sajta - VIZUELNI IDENTITET

Za najbolje moguće korisničko iskustvo, dizajn (vizuelni identiet) nije samo fokusiran na wireframe modele i uobičajeni stil i izgled, već se fokusira i na upotrebljivost korisničkog interfejsa: izgled, boje, dugmiće, itd.

vizuelni identitet - faza izrade web sajta

Faza 4 - SADRŽAJ​

Sadržaj je veoma važan element sajta. Proces izbora sadržaja podrazumeva pažljivu selekciju: teksta, slika, video i drugog sadržaja optimozovanog ne samo za korisnike sajta, već i za algoritme pretrage (SEO). 

sadržaj web sajta - faza izrade web sajta

Faza 5 - RAZVOJ

U fazi razvoja, kreira se web sajt na osnovu svih prikupljenih informacija. Upotrebljavaju se razne tehnologije i alati kao i baze podataka. Takođe sajt se optimizuje za prikazivanje sadržaja na mobilnim telefonima (takozvani responsivan dizajn).

razvoj web sajta - faza izrade web sajta

Faza 6 - TESTIRANJE​

Pored testiranja svih tehničkih karakteristika kao što su kompatibilnost skripti i koda sa glavnim pregledačima (browser-ima), ovde se dobija odgovor da li sajt zaista ima svoju pravu svrhu i da li je odgovorio na postavljen zahtev. 

testiranje web sajta - faza izrade web sajta

Faza 7 - IMPLEMENTACIJA

Nakon što je sajt lansiran na internet, ostaje da se prati da li je svaki detalj i dalje funkcionalan kao u fazi testiranja. Zatim, ispravljaju se nepredviđene greške (bug-ovi) i ukoliko je potrebno i ukoliko za to postoji potreba, definiše se buduće održavanje sajta.

implementacija - faza izrade web sajta

Na kraju, nameće se zaključak da Web dizajn ustvari predstavlja složen proces, ali mi verujemo da je ovo pravi način izrade isto kao i naši korisnici. Ukoliko i vi delite slično mišljenje i smatrate da možemo zajedno da doprinesemo kvalitetnim sajtovima hajde da stupmo u kontakt i zajedno napravimo izuzetan web sadržaj.